Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 18.09.2013 000 08:34 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Jaký koupit router pro připojení 25 notebooků?

Vše v jedné učebně

  • netbat

    netbat

    29. září 2013

    Rozhodující je, jestli budete připojovat kabelem nebo bezdrátově.

    A) Lepší možnost - kabel
    Potřebujete router, switch a kabely.

    ROUTER, může být drátový nebo tzv. bezdrátový, tj. má v sobě navíc i Wi-Fi access point. Typ routeru závisí na vaší internetové přípojce. Když máte Internet přes telefonní linku, bude to ADSL, v ostatních případech kabelových přípojek bude vaším WAN rozhraním Ethernet. Velmi pravděpodobně už router dostanete s přípojkou a nemusíte ho kupovat, výjimkou je někdy připojení od společnosti kabelové televize, která dodává jen kabelový modem s ethernetovým výstupem. To si vše předem ověřte od vašeho poskytovatele, ať neutrácíte zbytečně.
    Router vybíráte i podle rychlosti přípojky. Do 100 Mbit/s stačí levnější a starší typy, gigabitový router (1000 Mbit/s) bývá o něco dražší a celkově lépe vybavený. Pro 25 PC už má význam řešit i bezpečnost, pak je možno místo routeru koupit tzv. firewall. Smysl to má, pokud budete mít někoho, kdo tomu rozumí a pokročilé bezpečnostní funkce vám nastaví. Jinak je dobrou volbou obyčejný router.

    Příklady:
    Gigabitový router (1000 Mbit/s): TP-LINK TL-R600VPN má ochranu před přepětím i jednoduchý firewall, (pozor, takto levné routery mají propustnost při překladu adres NAT vždy o dost menší než gigabit, zde je to např. 120 Mbit/s, ale pro přípojku s rychlostí např. 50 Mbit/s to vůbec nevadí).

    Levný ethernetový router 100 Mbit/s: ASUS RX3041_B, Tenda R502, TP-LINK TL-R402M,

    ADSL router: Airlive ARM-204E, ZyXEL P-660R-T3

    SWITCH kupujte vždy jen gigabitový, pro přenosy dat mezi PC je to výhoda.
    Např. TP-LINK TL-SG1024D má 24 portů, k tomu ještě jeden osmiportový Edimax TP-LINK TL-SG1008D nebo ES-5800G v2, abyste měl kam připojit kabely od 25 PC a routeru.

    KABELY stojí v desítkách korun za kus a jsou stále tím nejspolehlivějším řešením.


    B) Bezdrátově - horší možnost, pomalé a drahé řešení

    Přenos dat bude velmi pomalý, o jedno sdílené pásmo se bude přetahovat 25 počítačů (jako kdybyste použil starý hub!!!). Reálná rychlost při standardu 802.11n je sice kolem 150 Mbit/s na straně AP, ale počítače ji sdílejí. Při současné práci v učebně, kde se věci dějí na všech PC naráz na povel, to bude 1/25, tedy i méně než 10 Mbit/s na jeden stroj. Teoretické udávané hodnoty rychlosti 300 nebo 600 Mbit/s jsou pro bezdráty opravdu jen teoretické, nikdo nepoužívá 3 nebo 4 antény jak na straně AP, tak na straně PC, i když by měl.
    Vysoká cena se projeví v tom, že budete muset koupit 25 bezdrátových karet s externí anténou (od 250 Kč za kus). Naproti tomu drátové gigabitové karty už PC vždy mají v sobě, většinou přímo na základní desce.
    Trochu přijatelná možnost je k jednomu drátovému routeru koupit tři bezdrátové AP a každý nastavit na jiný kanál s odstupem 5 kanálů (1 - 6 - 11 apod.).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.