Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 17.11.2013 000 11:58 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Wifi do sto metrů přes dvě okna

co mám použít za router

  • netbat

    netbat

    30. prosince 2013

    Varianta A)
    Jeden Wi-Fi access point (AP) s externí směrovou anténou namířenou z jednoho okna na druhé. Ve druhém bytě bude příjem možný jen v blízkosti okna, může být rušen jinými AP umístěnými v tomtéž domě u sousedů, kteří jsou blízko a přehluší signál ze vzdáleného AP. Je nutno pečlivě volit kanál až po průzkumu na místě. Viz níže.

    Varianta B)
    Bezdrátový most tvořený párem Wi-Fi AP schopných práce v režimu BRIDGE, oba se směrovými anténami namířenými proti sobě.
    Počítač ve vzdáleném místě č.1 bude připojen drátově (LAN kabelem) do svého AP č. 1 pracujícím v módu bridge, odtud půjdou data vzduchem přes Wi-Fi na místo č. 2 do AP č. 2 a odtud opět kabelem do místní sítě, do Internetu apod.

    Varianta B2)
    Teoreticky je možné použít i režim bridge WDS. Pak bude možno i v odlehlém místě č. 1 připojit počítač bezdrátově, ale může si to vyžádat složitější nastavení s použitím dvou pásem (2,4 i 5 GHz), tomu odpovídajících dražších dvoupásmových AP atd. Bez znalosti věci se to hůře nastavuje (i vysvětluje). Je více souvislostí a možností, aby výsledkem byl použitelný přenos dat.


    Jako směrové antény pro A) i B) lze použít některý z typů:

    * Interní Wi-Fi ANTÉNA 8dBi SMĚROVÁ YAGI - KÖNIG (cca 400 Kč)
    * Externí TP-LINK 2.4GHz wifi anténa Yagi 9dBi (lze umístit i interně u okna v bytě, nemusí být venku, i když je vyrobena jako venkovní. Cca 460 Kč)
    * Eterní směrová Yagi ant.16dBi/ 2, 4GHz, H25° V25°. Je dlouhá 60 cm a není moc estetická při použití uvnitř, ale je velmi výkonná. Zaměřuje se na cílové místo jako hlaveň bambitky (tedy ne jako prut, který nejvíc vyzařuje kolmo ke své délce). Cca 800 Kč.

    Jako standarní Wi-Fi access point pro variantu A je třeba vybrat nějaký typ s konektorem pro vnější anténu, tedy s ODMONTOVATELNÝM prutem (některé anténní pruty jsou totiž připojeny ke svým AP napevno). Základem výběru je správný typ anténního konektoru, který musí odpovídat tomu, co je na kabelu od směrové antény. Doporučuji oboje (směrovou anténu i AP) koupit v jednom obchodě a požadovat, aby šly k sobě jejich konektory připojit. Počítejte s tím, že i když použijete AP se standardem 802.11n, dosáhnete jen malý zlomek jeho teoretické přenosové rychlosti 300 Mbit/s. Bude to díky jedné anténě místo (až) čtyřech možných pro tento standard a také díky velké vzájemné vzdálenosti.

    Pro variantu B) platí totéž (externí anténa, pasující konektor) a navíc je třeba při výběru AP hledat typ s výslovně uvedenými slovy BRIDGE nebo ještě lépe BRIDGE WDS. Je pochopitelné, že směrové antény obou míst budou namířeny proti sobě.

    Ke kontrole radiového prostředí a výběru volného (nebo aspoň nejméně rušeného) kanálu je dobré použít nějaký smartphone s Androidem a s nainstalovanou aplikací např. Wifi Analyzer, Pamatujte na to, že sousední kanály se u Wi-Fi překrývají a zcela nezávislé jsou až s odstupem 5, tj. např. kanál 1 je nerušený teprve kanálem 6 atd.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.