Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 01.01.2014 000 18:25 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Ovládání routeru na dálku

Dobrý den, rád bych chtěl ovládat zapínání a vypínání routeru doma z práce. Existuje nějaké řešení? Děkuji

  • netbat

    netbat

    1. ledna 2014

    A)
    Jestli myslíte vypínání NAPÁJENÍ pro router na dálku, pak řešíte poměrně drahou a možná zbytečnou úlohu. Dá se to provést pomocí GSM dálkového ovládání, jaké se používá např. pro dálkové zapínání a vypínaní kotlů, osvětlení, zabezpečovacích zařízení apod. mobilním telefonem.
    Proč potřebujete router dálkově vypnout a zapnout? Kvůli bezpečnosti? Pak použijte řešení B). Kvůli úspoře energie? Pak si pořiďte malý router se spotřebou kolem 5 W a nechejte ho trvale zapnutý. Případný dálkový vypínač nebude trvale odebírat o moc méně energie, nepolepšíte si.

    B)
    Jestli myslíte možnost na dálku router OVLÁDAT, měnit jeho nastavení, POVOLOVAT A BLOKOVAT SPOJENÍ, to je úloha velmi snadná a nebude vás stát nic navíc, jen musíte router správně nastavit.

    Doporučení pro variantu B:
    Jestli budete router teprve kupovat, použijte typ, který dovoluje šifrované spojení pro dálkovou správu, obvykle to bývá v návodu značeno jako HTTPS remote management, secure remote control či nějak podobně. To písmeno S u HTTPS je zásadní. Někdy se musí podrobnosti opravdu hledat až v podrobném manuálu, prodejci tento parametr neuvádí, i když ho router má a umí. Běžně tuto funkci umožňují zařízení Cisco - Linksys, ale bývá i u některých dalších.
    Šifrované spojení je důležité proto, aby vaše heslo putující od vás přes Internet do routeru nikdo snadno neodposlechl a nezneužil.

    Obecný postup nastavení:
    1.
    Připojit a nastavit router pomocí PC a webového prohlížeče podle vašich potřeb. Počítač je připojen k routeru v místní síti (LAN port routeru), z venku se skoro nikdy nedá router ve výchozím stavu nastavovat - je to kvůli bezpečnosti.

    2.
    Najít ve správě routeru stránku nebo oddíl označený jako management, remote management, remote access apod. Bývá to poblíž místa, kde se dá nastavit a změnit heslo k přístupu do routeru. V Linksysu sekce "Administration", dílčí stránka "Management".

    3.
    Nastavit bezpečné DLOUHÉ heslo pro přístup do routeru. Nebojte se použít třeba celou větu (pochopitelně bez české diakritiky), deset znaků je poměrně slabé.

    4.
    Povolte vzdálenou správu routeru z vnější strany (Remote management - Enabled) a druh přístupu HTTPS (nikoliv HTTP !!!), potvrdit, uložit.
    Také můžete změnit HTTPS port z výchozí hodnoty 443 na nějaké jiné číslo větší než 6000, ale pokud nevíte jak je pak použít při přihlášení a zda nemáte v práci HTTP proxy server, raději změnu portu nedělejte.

    5.
    Zjistěte si veřejnou IP adresu, kterou dostává váš router od poskytovatele. Na ni se budete připojovat z venku. Bývá k nalezení v sekci Status, bývá označena jako "Internet Address" "WAN address" apod. Je to to skupina čtyř čísel oddělených tečkami, např. 87.234.56.105. Čas od času se může změnit, záleží to na vašem poskytovateli Internetu.
    Velmi užitečné je získat účet a jméno (host) služby DynDNS (viz www.dyndns.com) a nastavit ji v routeru. Váš router potom bude dostupný nejen přes IP adresu, ale i přes vámi vybrané doménové jméno např. pavluvrouter.dyndns.org.

    6.
    Přístup na router z venku (od vás z práce apod.) je pak možný pomocí webového prohlížeče, kterému do políčka pro URL napíšete:
    https://vaše_ip_adresa (např. https://87.234.56.105)
    nebo
    https://vaše_dyndns_jmeno (např. https://pavluvrouter.dyndns.org)

    7. Pak už záleží na vás co si v routeru dálkově zapnete a vypnete - rodičovská kontrola, časový rozvrh zapínání a vypínání přístupů do Internetu pro PC v domácí LAN, povolení/zakázání jednotlivých PC do Internetu, povolení/zakázání překladů adres (NAT) pro služby a počítače v LAN atd. Možností je spousta.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (30)
    • Ne (2)

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.