Poradna Access pointy a routery


Autor: Anonym | Vloženo: 02.01.2014 000 16:35 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Anonym

Zyxel Prestige 660HW-T3 za co vyměnit

Zdarec, potřeboval bych poradit za co vyměnit krám Zyxel Prestige 660HW-T3 , mám net od o2 a tuto krabicu bych chtěl vyměnit, mám na něj připojen TP-LINK TL-WR941ND. Blbý je že ten TP-Link nefunguje sám že musí být připojen přes ten Zyxel, tak děkuju kdo mi poradí za co ho můžu vyměnit.

  • netbat

    netbat

    12. ledna 2014

    Zyxel je ADSL router, tj. slučuje v sobě ADSL modem, router a bezdrátový přístupový bod (AP).
    Předpokládám, že máte od O2 připojení do Internetu přes telefonní linku. Pak je nutný ADSL modem nebo ADSL router, jako máte vy. Proč ještě k němu potřebujete další router TP-link opravdu nevím, asi ho máte umístěný v jiné části domu, kam nedosáhne signál od Zyxelu, nebo vám nevyhovuje nižší rychlost bezdrátové části Zyxelu.
    Také nevím, kolik zařízení typu PC, serverů, smart TV, tabletů apod. doma máte, že potřebujete mezi nimi extrémní přenosovou rychlost, kterou nabízí TP-Link. Pokud máte jen málo zařízení a chodíte z nich jen na Internet, měl by Zyxel stačit a TP-Link je v podstatě zbytečný. Je třeba mít v Zyxelu zapnutou jeho Wi-Fi část, což asi máte. Chápu, že je-li ADSL router nespolehlivý, je to důvod k výměně.

    K vašemu dotazu:
    Máte na výběr. Buď si A) koupíte jen samotný (drátový) ADSL modem či router a ponecháte za ním váš dobrý TP-Link.
    Nebo si B) pořídíte zařízení, které bude mít vše v sobě a ani Zyxel ani TP-Link nepoužijete.

    Ad A)
    Samotné ADSL modemy se snad už ani nedostanou nebo nejsou levnější než kombinace s routerem. Některé možnosti nabízejí v jednom i Wi-Fi, tedy jde vlastně o řešení typu B, ale ne s tak dobrou Wi-Fi, jako máte ve vašem současném TP-Linku.
    Příklady:
    Edimax AR-7186WnB, ADSL2+ Modem, Router, Wi-Fi AP
    Airlive ARM-204E, jen drátový
    D-Link GO-DSL-N151, ADSL2+ router, Wi-Fi AP
    TP-LINK TD-W8951NB ADSL2+ router, Wi-Fi AP
    a mnoho dalších dražších a lepších

    ad B)
    Vyhledávám jen typy aspoň se třemi anténami, jako má váš TP-Link, aby celé zařízení mělo nejen ADSL modem, ale i srovnatelný výkon s TP-Linkem.
    ASUS DSL-N55U ADSL router s dvoupásmovým Wi-Fi a s mnoha dalšími vymoženostmi
    a různé ještě dražší typy.

    Shrnutí:
    Jestli chcete mít rychlou a dobrou bezdrátovou síť, pak si ponechejte váš TP-Link a kupte k němu levný ADSL router, viz příklady v části A) jako ukázku. Budete pak mít dvě (kabelem propojená) bezdrátová zařízení typu AP, která můžete umístit v různých částech domu/bytu a dát jim různé kanály. Budete pak mít luxusní pokrytí signálem.
    Jestli vám stačí pro Wi-Fi jen TP-Link, pak druhý bezdrát v nově zakoupeném ADSL routeru ani zapínat nemusíte.
    Hlavně si zjistěte od O2 nebo z vašeho Zyxelu jaké máte nastavení ADSL, včetně hesla. Je to několik údajů, které musíte přenést do nového ADSL prvku, aby se připojil k O2 a do Internetu, ale to jistě víte.
    Varianta B) vychází jako příliš drahá. Pokud nejste fanda do síťových technologií, nemáte domácí streamování hudby a videa, nepoužíváte domácí server či NAS, více počítačů apod., pak je zbytečné kupovat takto vybavené prvky (viz příklad ASUS), které nevyužijete.
    A závěrem vám přeji, aby se vám časem ve vaší lokalitě podařilo najít si poskytovatele s pořádným připojením, který nevyžaduje ADSL a nabídne vám vyšší rychlost připojení za méně peněz.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Anonymní uživatel

      12. ledna 2014 - Anonymní uživatel

      Děkuji za vaši odpověď. Ten TP-Link mám daný uprostřed domu abych měl větší pokrytí wifi a ten zyxel nezvládal když byly připojeny 2 počítače, 4 mobily. Ten zyxel je podle mě pomalej, proto bych ho vyměnil za nějakje lepší, pokud možno co nejlevnější a bez wifi. Děkuji za vaši odbornou radu


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.