Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 30.01.2014 000 15:43 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Připojení k AP poskytovatele a propojení dalších zařízení.

Dobrý den, Měl bych prosbu. K připojení k poskytovateli je možné použít pásmo 2,4 GHz, nebo 5 GHz. jaké zařízení je možné použít, zda je možné použít anténu síť jak na pásmo 2,4, tak i 5 GHz, nebo musejí být rozdílné a jaké zařízení by přicházelo v úvahu pro bezdrátové připojení k poskytovateli a současně pro bezdrátové, případně drátové propojení zařízení (PC,tiskárny,TV, atd.)
a v jakém pásmu. Děkuji za odpověď.

  • netbat

    netbat

    22. února 2014

    Pásmo určuje poskytovatel, tato volba není na vás. Je třeba se pro konkrétní místo zeptat přímo poskytovatele. Kdyby byl výběr, rozhodně jděte do 5 GHz, protože tam je více kanálů a zatím méně zařízení, se kterými se budete vzájemně rušit.
    Dá se to někdy řešit jedním zařízením, např. k poskytovateli 5 GHz a u vás doma 2,4 GHz, ale to by právě musela nastat příznivá shoda okolností: Poskytovatel 5 GHz a váš router podporující tento zvláštní režim, jednou "nohou" k poskytovateli a jednou k vám. Cena nejméně 2000 Kč, spíše více.
    Jednodušší a často i levnější je použít dva routery spojené do kaskády. Z toho ten první směrem k poskytovateli by měl umět režim bezdrátového mostu (wireless bridge, bývá to v popisu parametrů).
    Druhý router pro domácí pokrytí bezdrátovou sítí (nastavíte ji na jiném kanále než posílá data poskytovatel, aspoň o 5 kanálů mimo) pak připojíte modrým WAN portem do žlutého LAN portu prvního routeru.
    Drátovou síť pak budete tahat ze žlutých LAN portů druhého routeru nebo AP.

    Taky by ten druhý prvek nemusel být router, ale stačil by jen access point (AP, přístupový bod), ale cenově to vyjde skoro nastejno a router mívá víc možností.

    Způsobů propojení obou prvků je více, ale znamená to pak udělat určitá zvláštní nastavení, např. povypínat některé funkce (druhý DHCP server, NAT...), a tím vás nechci zatěžovat. Je tam totiž větší pravděpodobnost chyby a nefunkčnosti celé sítě.

    Když půjdete v domácí síti do 5 GHz (myslím JEN 5 GHz), budete mít výhodu v méně obsazeném pásmu, ale také narazíte na potíže. Mnoho (zejména levnějších) zařízení neumí pracovat v pásmu 5 GHz a tak budou mimo hru.
    Řešení je koupit dvoupásmový router 802.11abgn, který vám pokryje byt oběma pásmy a vaše koncová zařízení si vyberou, co jim lépe vyhoví. Počítejte opět s vyšší cenou dvoupásmového routeru.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.