Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 02.02.2014 000 15:30 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Málo přípojů ?

Chci si koupi novy wifi router na 1x mobil, xperia L 1x notebook a 1x pc. Na sterém (ovis link, air live) jsou pouze 2 LANy jeden jde někam nas třechu, a druhý se zapojí do pc, ale v bedně pc je pouze jeden přípoj na lan. A když chci na více zařízení musím to taky někam připojit protože v bedně není na dalsí místo. Popřípadě jaký wifi router?

  • netbat

    netbat

    22. února 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Jestli mobil a notebook připojujete bezdrátově, tak pochopitelně se jejich porty nepočítají, protože lidově řečeno "budou viset na anténě".
    Dnešní routery skoro všechny mají 1 WAN port k připojení na poskytovatele Internetu (bývá modrý) a obvykle 4 LAN porty (obvykle žluté) na zařízení v místní síti, připojená kabelem - PC apod. Stačí se podívat do popisu na webu v e-shopu, tam to bývá.

    Pokud by vám čtyři LAN porty nestačily, přikoupíte ještě síťový přepínač - switch. Ty se dělají pětiportové, osmiportové (16, 24, 48, ....) a s tím určitě vystačíte. Switch se použije jako rozbočení, jedním kabelem ho připojíte do routeru na jeho LAN port a nejméně 4 volné porty vám tak přibudou. Cena od 300 Kč.

    Typ Wi-Fi routeru závisí na tom, co očekáváte. Pro připojení ve stejné místnosti nebo malém bytě je to jedno, vystačíte s routerem za 500 Kč.
    Při rychlém připojení od poskytovatele (50 Mb/s a více) a při rozlehlém bytě či domě je lépe použít router s vyšší vnitřní propustností, více anténami a novými rychlými standardy bezdrátového spojení (802.11bgn, abgn). Pak už to bude cca 800 Kč (2 antény) nebo od 2000 Kč (vyšší propustnost WAN-LAN a pochopitelně i lepší Wi-Fi).

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.