Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 13.02.2014 000 12:44 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Připojení wifi

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám tablet emgeton consul 6 doma se mi na wifi připojil i když nebyli zobrazeny ostatní bezdrátové sítě, ale jinde na dostupné wifi kterou denně používám téměř bez signálu a nelze se připojit, IP adresa je z továrního nastavení nedostupná co mi přijde divné. Mohl by někdo pomoci prosím? Děkuji

  • netbat

    netbat

    21. února 2014

    Méžné příčiny potíží:

    1) Autentizace.
    Máte domácí Wi-Fi síť chráněnou heslem? Jestli ne, pak sice hazardujete, ale váš tablet se snadno připojí. Předpokládám, že to ale není váš případ, mít nezabezpečenou síť.
    Zadáváte správný typ autentizace v sítích mimo domov? Možnosti jsou WPA2, WPA, WEP a to celé ještě ve dvou varinatách, "domácí" s pevným sdíleným heslem a "podniková" s autentizačnímei servery (RADIUS) a samočinně obměňovanými klíči. Pro podnikový režim se pracuje s certifikáty, které ve firemním PC máte a ani o nich nevíte, zatímco tablet certifikát nemá a nepřipojí se.

    2) Region a třináctý nebo dvanáctý kanál
    Možná váš tablet má z výroby ovladač nastavený pro USA nebo (je-li vůbec přístupná ta možnost) máte vybraný špatný zeměpisný region. Pak když mimo domov je bezdrátová síť dostupná na 12. nebo 13. kanále, tablet ji vůbec neuvidí. V USA jsou povolené pouze kanály 1-11 a znám z vlastní praxe řadu případů, kdy se počítače a další zařízení z tohoto důvodu u nás nepřipojí, i když síť má silný signál a ostatní PC fungují jedna radost.

    3) Pásmo 802.11a
    Málo pravděpodobná možnost, ale není vyloučená. U nás jsou povolena a používají se 2 pásma: 2,4 GHz a 5 GHz. Řada telefonů i počítačů umí obě, ale váš tablet velmi pravděpodobně jen to nižší. Co umí se pozná z označení bezdrátového rozhraní v dokumentaci nebo na originálním obalu tabletu.
    802.11b/g/n či bgn či jen bg znamená 2,4 GHz,
    802.11a/n či an či jen a znamená 5 GHz,
    802.11a/b/g/n a kombinace bez lomítek s "a" i "b" znamená podporu obou pásem.

    Řešení:
    Poproste někoho s andoidím telefonem, aby si z Google Play nainstaloval bezplatný Wi-Fi analyzátor (např Wifi Analyzer FARPROC) a zjistěte s jeho pomocí jaké sítě (SSID), kanály a pásma se ve vašem místě používají. Pásmo 5 GHz má vysoká čísla kanálů od 36 nahoru. Pak požádejte, ať se dotyčný zkusí s telefonem na požadovanou síť připojit. Když mu to i bez certifikátu půjde, je skoro určitě problém v tabletu. Analyzátor můžete nainstalovat pochopitelně i na váš tablet (je-li tam Android) a vyhledejte sítě přímo z něj. Ale některé kanály nemusíte uvidět, i když tam budou. Proto ten telefon nebo jiný tablet.

    IP adresu přidělenou tabletu po připojení do sítě zjistíte další bezplatnou andoidí aplikací, např. IPtools apod., ale je jasné, že jen tehdy, když vás síť přijme, jinak nic. :-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.