Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 20.02.2014 000 15:34 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Koupit Router

Ktery wifi router podporuje 802.1x zabezpeceni na lan musim se pripojit k radius servru

  • netbat

    netbat

    22. února 2014

    Nekladete jednoduché otázky. :-)

    Jakou roli má mít váš router? Autentikátor nebo suplikant?

    Na bezdrátové síti to není takový problém, mnoho malých routerů (TP-Link apod.) má možnost nastavit bezdrátové zabezpečení WPA2 s autentizací pomocí RADIUSu. Stačí u WPA2 nastavit tzv. Enterprise režim. Router vystupuje v roli autentikátora 802.1x a máte tam možnost vyplnit adresu RADIUS serveru. Bezdrátoví klienti pak mají roli suplikanta. To nepotřebujete?

    Asi také nechcete použít profesionální drahé routery, které podporu 802.1x v drátové části mají standardně.

    Našel jsem na webu jedno řešení, posuďte sám, jak je pro vás přijatelné. Podotýkám, že jsem jej nezkoumal ani nezkoušel. Jde o princip úpravy zařízení, ne detailní návod pro vaši situaci.
    Použije se standardní WLAN router, v příkladu je to wa901nd, který se "přeflešuje" na otevřený firmware typu WRT a jako Linuxové zařízení si jej pak nastavíte jak je třeba. Viz http://christiantietze.de..., kde je použit starší router. Na stránkách kompatibility zařízení pro WRT si jistě najdete nějaký novější dostupný a ten koupíte a upravíte.
    Viz http://wiki.openwrt.org/toh/start

    Upozornění:
    Počítejte s různými potížemi, např. s tím, že prvek (switch), na který budete váš router připojovat, si hlídá počet použitých zařízení na portu (MAC) a nepustí jich víc, než je dovoleno.Často to bývá jen 1 až 2 MAC.
    Dělat z podnikové (školní...) zabezpečené drátové sítě vlastní bezdrátovou bez souhlasu administrátora sítě je v rozporu se zásadami bezpečnosti a můžete z toho mít potíže.
    Přehráním firmware ztrácíte záruku.
    Kvůli OpenWRT je velmi žádoucí být v přátelském až důvěrném vztahu s Linuxem.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Jakub

      23. února 2014 - Jakub

      Jakou roli má to nevím a co se problémů s administrátorem sítě týče použít WiFi router je povoleno přesněji řečeno jde o tuto sít: http://kolejnet.ujep.cz... a je tu i návod pro jeden router s WRT: http://kolejnet.ujep.cz... ale sám si nejsem jistý jak to přesně nastavit a tak mám zájem o router do 2000 Kč jehož firmware už má podporu 802.1x v drátové části.


Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.