Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 16.06.2014 000 20:14 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Výběr routeru

Dobrý den, chci poradit ohledně koupi routeru.
Připojení ADSL 20mb/s od O2. Pokrytí RD+ zahrada(Jde mi spíše o pokrytí uvnitř. Potřeboval bych signál i přes 4 zdi). Připojeny 2ntb, 1 pc, a 3 mobily. Cena okolo 1000Kč
Děkuji za rady

  • netbat

    netbat

    14. července 2014

    To skoro určitě nezvládnete jedním Wi-Fi access pointem (AP) nebo Wi-Fi routerem, pokud nemáte lehkou dřevostavbu se stěnami snadno prostupnými pro rádio.
    Připravte se, že budou třeba aspoň dva bezdrátové prvky pro vnitřek domu. Do zahrady se signál dostane ven přes okna, ale bude to jen na pár metrů, signál slábne s druhou mocninou vzdálenosti. Pro dobré pokrytí zahrady by to chtělo ještě třetí AP se směrovou či sektorovou anténou umístěnou buď venku na zdi nebo těsně za oknem a s orientací vyzařování směrem ven.

    Rada:
    Ověřte si, jestli váš O2 ADSL router nemá v sobě i kombinovanou funkci Wi-Fi AP. Na 90% tomu tak bude. Pokud ano, najděte si na webu návod (stránky podpory O2) a nastavte ho (SSID - jméno sítě, WPA2 zabezpečení, heslo...). Tím získáte pokrytí jedné části domu. Pak už vám bude stačit dokoupit druhý bezdrátový prvek, umístit jej do druhé části domu a spojit LAN kabelem s vaším prvním zařízením - ADSL routerem. Kabel koupíte hotový (obv. do 20 m) nebo vám na vyžádání nacvaknou konektory či zásuvky na delší potřebnou vzdálenost. Nespoléhejte moc na vzájemné bezdrátové propojení obou prvků jen rádiem, je s tím často potíž (není zde jednoduše možno vysvětlit všechny okolnosti) a VELMI si snížíte výslednou rychlost bezdrátové sítě. Jestli nemůžete protáhnout kabel, použijte pár prvků typu Powerline, což je síť LAN protažená přes silové napájecí zásuvky 230 V. Ale počítejte za sadu dvou těchto adaptérů navíc kolem 2000 Kč, vyrábí je např. TP-Link. Levnější také najdete, ale jsou pomalé a s malým dosahem.
    Posledním krokem a třešničkou na dortu je pak druhý Wi-Fi AP nebo router na druhé straně domu. Dá se pořídit už od cca 400 Kč. Záleží na tom jaké funkce, jaké bezdrátové pásmo a jakou rychlost očekáváte. Pochopitelně čím více, tím vyšší cena. Raději se vyhněte značce Tenda, je sice levná, ale moje zkušenost po delší době používání je tragická. Poměrně velký výběr nabízí TP-Link, i D-Link se asi dá použít (některé prvky této značky dříve též bývaly nespolehlivé).
    Pozor na rozlišení pojmů a funkce AP (= access point) a bezdrátový router. Router spojuje různé sítě a obvykle dělá i překlad adres (NAT). NAT se u malých a levných prvků mnohdy nedá vypnout. Naproti tomu AP je něco jako switch mezi drátovou a bezdrátovou sítí, adresy nepřekládá a tvoří jedinou síť.
    Jestli vaše bezdrátová zařízení v obou částech domu navzájem mají na sebe "vidět" a mezi sebou komunikovat, vyhněte se překladu adres ve druhém bezdrátovém prvku. Totéž platí v kombinaci s spojení s drátovou místní sítí. Proto byste měl volit AP a ne router. Jestli vaše koncová bezdrátová zařízení mají mít jen spojení do Internetu (a ne navzájem), nemusíte problém překladu řešit.
    Aby to bylo zamotanější, skoro každý Wi-Fi router se dá použít v režimu obyčejného AP (i když má nevypnutelný NAT), ale MUSÍTE VĚDĚT JAK to připojit a nastavit. Napište, pokud to budete chtít takto použít.
    Cenově v současnosti již oba druhy vycházejí nastejno a dokonce Wi-Fi routery, i když jsou složitější a mají více funkcí, bývají mnohdy levnější než AP. Čisté pravé AP jsou dnes v e-shopech téměř výjimkou.
    Proto se možná budete muset spokojit s routerem a použít ho jako AP. Nejlevnější je asi TP-LINK TL-WR741ND, který jako základ postačí, jen pozor na jeho připojení, aby pracoval jako AP. Vyšší typy od stejného výrobce mají více antén (lepší pokrytí, vyšší rychlost), více pásem (snadněji se hledají volné kanály) atd.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.