Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 11.08.2014 000 10:42 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Posílení soustavy pro signál wifi

Se sousedy máme společnou wifi, kdy oni mají nějaký starý wifi router o Zyxelu a my máme opakovač signálu TP-LINK TL-WA850RE. Oba přístroje jsou od sebe vzdáleny cca 20 metrů, oba jsou v oknech a "vidí" na sebe. Bohužel u nás se k internetu často nepřipojíme, padá a je pomalý. Když opakovač vypnem, je to horší jen o trochu. Čím nejlépe vyřešit tento problém? Výměna Zyxelu (za co?) nebo nějakou směrovou anténu? Velice děkuji za radu, už nás to dost rozčiluje.

  • netbat

    netbat

    7. listopadu 2014

    Nevím, jestli je dotaz stále aktuální, odpovím i tak. Ano, směrová anténa je dobré řešení. Ale pozor, ne všechny možnosti budou dobré.
    Směrová anténa signál ve skutečnosti nezesílí (i když se to tak říká), ale shrne a soustředí ho z všesměrového vyzařování, jak tomu je u jednoduchých prutových antén, do více či méně úzkého úhlu u sektorové nebo Yagi antény. V tomto vyzařovacím úhlu je pak signál skutečně silnější.
    O co více pošlete rádiové energie v pásmu 2,4 GHz ven oknem z prvního routeru, o to méně jí bude v bytě, kde je Zyxel. Hlavně zeslábne obrácený směr, za anténou vzadu bude stín. Může např. zeslábnout původně dostatečný signál v místnosti za zdí na opačné straně od okna v prvním bytě apod.
    Potřeba směrové antény může znamenat výměnu celého routeru, protože Zyxel nemusí mít odpojitelnou anténu nebo neseženete vhodnou směrovku s odpovídajícím anténním konektorem.
    Ještě než se rozhodnete pro nákup antén, zkontrolujte si pomocí smartphonu s Androidem a nainstalovaným Wi-Fi analyzátorem, jak to u vás v obou bytech u oken vypadá s volnými a obsazenými kanály. Změna kanálu je někdy nejlevnější cestou k nápravě.
    Dokonalé řešení by znamenalo pořídit čtyři Wi-Fi prvky a pár směrových antén.
    První router v bytě A pokrývá jen byt, může mít obyčejnou nebo vestavěnou anténu. Kabelem je k němu připojený tzv. bezdrátový most (access point nebo router v režimu bridge) s první směrovou anténou namířenou ven ke druhému bytu. Za oknem v bytě B je protější směrová anténa natočená směrem k anténě v A. Na ni je připojený druhý bezdrátový bridge, ten je kabelem spojený s routerem nebo access pointem v bytě B, určeným pro pokrytí bytu B.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (1)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.