Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 15.10.2014 000 01:21 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Špičkový Gbs wifi router ?

špičkový gigový wifi dvoupásmový router , max do 5 000kč ?

  • netbat

    netbat

    7. listopadu 2014

    Těžko dát univerzální správnou odpověď. Záleží na tom, co je pro Vás hlavní požadavek. Možnosti jsou např.:
    1. Špičkové pokrytí okolí signálem Wi-Fi s vysokou rychlostí přenosu dat. (Ale máte zdroje dat, které budou reálně "krmit" síť datovými toky od 30 MB/s výše, tj. cca 250 Mbit/s?)

    2. Špičkové funkce - vytváření datových proudů pro video/TV, poslech hudby, přístup na úložiště v podobě vlastního cloudu, nejrůznější typy serverových služeb, možnost připojení několika disků v režimu diskového pole RAID atd.

    3. Rychlý router, který zvládne pustit do (a ven z) domácí sítě tu rychlost dat, kterou máte zakoupenou od poskytovatele Internetu, dnes to běžně bývá 100 Mbit/s od kabelových televizních operátorů apod.

    Nyní to trochu rozeberu:
    Ad 2) Různé dobré funkce mají routery od 3000 Kč výše, záleží na tom, co potřebujete. Opravdu si netroufnu hádat, co potřebujete.

    Ad 1) Rozhodující jsou příznivé recenze uživatelů, nikoliv samochvála v prospektech výrobců. Někdy velmi drahý router s dynamickým přizpůsobením směru vyzařování a mnoha (běžně 6ti) anténami (po třech pro každé pásmo) má tak špatné a kolísavé pokrytí, že jeho levnější a jednodušší sourozenec dosahuje ve členitém bytě lepších výsledků.

    Ad 3) To je dost zásadní a reálně měřitelný parametr. Vysoká cena routeru vůbec není zárukou, že bude mít i vysokou propustnost mezi WAN sítí (rozuměj stranou poskytovatele) a místní sítí LAN. To celé ještě musí fungovat v podmínkách překladu adres NAT, který poněkud zvyšuje zátěž procesoru v routeru.
    Věc nemusíte řešit, pokud máte připojení po telefonní lince od O2 nebo vám data od poskytovatele domů proudí línou WiFinou, protože tam se na pořádnou rychlost stejně nikdy nedostanete.
    Jestli ale máte dobrého poskytovatele a sjednanou vysokou rychlost, tak směle do toho. Osobně vždy zahajuji výběr routeru tímto parametrem WAN-to-LAN throughput a používám k tomu srovnávacích webů, např. http://www.smallnetbuilder.com.... Nezapomeňte si nastavit parametry výběru podle vašich kritérií.
    Co za typy vyjdou jako dobré a levné, ty potom dál zkoumám z hlediska funkcí, Wi-Fi atd.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.