Poradna Access pointy a routery


Autor: Matěj P | Vloženo: 27.10.2014 000 13:15 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Matěj P

Matěj P

Jaký router z těchto dvou

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, který z těchto dvou routerů je lepší do domu na vesnici...
1)TP-Link TL-WDR3600 http://bit.ly/1yFEP6n
2)TP-LINK TL-WR1043ND http://bit.ly/1nJl0Ki
Předem děkuji za odpověď.

  • netbat

    netbat

    7. listopadu 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Odpověď není jednoznačná, záleží na situaci ve vašem domě, rychlosti vašeho poskytovatele atd.
    Popíšu rozdíly, zkuste se pak rozhodnout sám.

    TL-WDR3600 je gigabitový, tj. rychlost jeho kabelových rozhraní je 1 gigabit/s, což je 10x víc, než u druhého routeru. Vysoká rychlost má smysl zejména když máte kabelové připojení do Internetu rychlejší než 30 Mbit/s, protože vyšší rychlost WAN-LAN už routery s pomalými 100 Mbit/s drátovými porty často nezvládají a nepropustí takto rychlý datový tok do vaší místní sítě.
    Další velikou výhodou je, že router umí DVĚ rádiová pásma, 2,4 a 5 GHz. V označení je to 802.11abgn, alternativní router má jen 802.11bgn. Zejména to druhé pásmo je zatím v ČR málo využíváno a je tam proto k nalezení více volných kanálů. Pro plné využití ale potřebujete mít počítače, telefony atd. také s podporou standardu "a", tj. 5 GHz. To časem stejně mít budete.
    Nevýhodou routeru je, že má pro každé pásmo jedinou anténu a nemůže proto dosahovat takových přenosových rychlostí v bezdrátové síti. Nicméně rychlost do 150 Mbit/s je stále dostatečná pro většinu běžných účelů.

    Router TL-WR1043ND má snad jedinou výhodu, i když pro některé účely zásadní. Má více antén ve svém jediném pásmu 2,4 GHz. Má jich pro toto pásmo 3x tolik, než výše zmíněný první router. Z toho plynou dvě dobré vlastnosti:
    1. Bude mít lepší pokrytí ve svém pásmu, tj. přenos bude o něco kvalitnější.
    2. Jeho teoretická horní mez přenosové rychlosti bezdrátové sítě je díky více anténám a jejich diverzitě násobně vyšší než u prvního routeru.
    Výhody však někdy jsou vymazány následujícími okolnostmi:
    Stejně nemáte takové datové toky, abyste rychlost využil.
    Pásmo 2,4 GHz může být u vás rušené nebo je v něm mnoho dalších zařízení a nenajdete vhodný volný kanál. Moje zkušenost říká, že je lépe mít a použít "čisté" pásmo 5 GHz, než se prát se sousedy v přeplněném 2,4 GHz pásmu a používat tam zlepšení pomocí více antén.
    Dost možná, že na vesnici v pásmech nebude taková tlačenice, proto nemusí být výběr kanálů tak kritický. To těžko odhadnu, změřte si situaci Wi-Fi sítí pomocí telefonu s Androidem a na něm nainstalovaným bezplatným Wi-Fi analyzátorem.
    V rozlehlém domě, kde nejsou žádná jiná WI-Fi zařízení (typu Wi-Fi router nebo AP) může mít tříanténový router trošku větší dosah.

    Jak vidíte je to mnoho pro a proti a bez znalosti vašich potřeb a situace na místě je těžko soudit.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
    • Matěj P

      7. listopadu 2014 - Matěj P

      Dobrý den, moc si vážím vaší vaší odpovědi, jsem rád, že mi poradí někdo, kdo se v tom vyzná. Mám internet 8Mbit/s od o2.

      V okolí je jen jeden cizí wi-fi router, který by mě teoreticky mohl rušit, tak nevím, jestli pro mě má 5Ghz smysl?

      Předem děkuji za odpověď, popřípadě navrhněte nějaké řešení vy... cena ± 1800 Kč. Děkuji


    • netbat

      8. listopadu 2014 - netbat

      Porovnával jsem oba routery i na webu výrobce, viz
      http://cz.tp-link.com...
      http://cz.tp-link.com...
      a za moji osobu bych skoro určitě šel do nákupu toho prvního, gigabitového. Pro vaši situaci není rozhodnutí tak jednoznačné, ale i tak je dost důvodů pro variantu 1.

      Důvody:
      V jeho ceně máte 4-portový gigabitový síťový přepínač (switch), jsou to ty žluté porty. Případné kopírování velkých objemů dat doma mezi počítači přes kabel vám poběží lépe, rychlost 100 Mbit/s je po přepočtu v jiných jednotkách zhruba 12 MB/s. Porovnejte to s rychlostmi dnešních MECHANICKÝCH pevných disků: u malých dvaapůlpalcových disků v noteboocích běžně dosahuji 75 MB/s, u třiapůlpalcových disků ve stolních PC dvakrát tolik. To už ani nemluvím o SSD discích, které jsou ještě rychlejší. Podmínkou je mít kabelovou síť - PC propojená s přepínačem kabely (ale i rychlá Wi-Fi už dnes umí víc než stovkový port). To je důvod, proč nikdo normální dnes stovková zařízení (12 MB/s) nekupuje a používají se gigabitová (a rychlejší) rozhraní jak na počítačích, tak na přepínačích i dalších prvcích.

      Router má DVA porty typu USB (ten druhý router má jen jeden). Na jeden USB můžete připojit např. tiskárnu a udělat si z ní síťovou, protože router poslouží jako trvale běžící print server, nemusíte přemýšlet, který PC doma zapnout, abyste mohl tisknout z telefonu nebo notebooku.
      Na druhý USB port si můžete připojit pevný disk nebo velkou FLASH paměť a udělat si tak sdílené síťové úložiště. Víc portů - víc možností.

      Druhé Wi-Fi pásmo je výhoda. Router umí udělat sloučení obou pásem do jednoho datového přenosu (samozřejmě jen s klientským zařízením, které to taky umí) a tím dává teoreticky dvojnásobnou propustnost proti jednopásmovému routeru.
      Kdybyste se rozhodl přidat si do další části vašeho domu druhý bezdrátový prvek (AP nebo router), můžete si přes 5 GHz pásmo udělat bezdrátový most mezi nimi a budete mít mnohem lepší řešení než s opakovačem (repeater) ve stejném pásmu. Podobných uplatnění je ještě více.
      Poctivě upozorňuji, že výrobcem udaná teoretická rychlost 300 Mbit/s s jednou anténou v jednom pásmu u standardu "n" je zcela iluzorní a nedosažitelná hodnota, prakticky se dá dosáhnout nanejvýš 150 Mbit/s. Dvě pásma pak dají až dvojnásobek.

      Nakonec to pro vás nejméně významné.
      Router má vysokou propustnost WAN-LAN při překladu NAT, což uvádí i sám výrobce: 800 Mbit/s, to je více než slušné, naproti tomu u stovkových routerů je tato rychlost vždy pod psa, tak 30-45 Mbit/s, tj. kolem 4-5 MB/s. Ani v budoucnu, kdybyste přešel na jiného poskytovatele, nebudete muset kvůli rychlosti měnit router. (Já kvůli stále se zvyšující rychlosti připojení mám doma už asi pátý typ routeru).

      Jestli považujete odpověď za přínosnou, můžete ji tak označit i na webu.


Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.