Poradna Access pointy a routery


Autor: Matěj P | Vloženo: 07.11.2014 000 20:08 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Matěj P

Matěj P

Router jako bridge k ADSL 2+

Dobrý den, koupil jsem si router TP-Link-WR 841 ND jako náhradu za starý router Zyxel Prestige 660HW-T3 který jsem dostal od o2 k ADSL 8Mb/s internetu. A teď k věci. Když jsem router připojil k WAN kabelu, tak mi nefungoval, jako kdyby tam žádný WAN kabel nebyl. Tak jsem ho zkusil připojit přes ten Zyxel, který jsem použil jako bridge a vše funguje. Chtěl jsem se zeptat, jak to vyřešit, jestli koupit nějaký modem, ale jaký?
Nebo nějak jinak?
Prosím poraďte.

  • netbat

    netbat

    8. listopadu 2014 - Nejlepší odpověď Autor otázky označil tuto odpověď jako nejlepší.

    Router nemám a podrobně jsem ho nezkoumal, proto odpověď nemusí být správná.

    Předpokládám, že hlavní potíž je v tom, že máte ADSL připojení, ale koupil jste si router, který ADSL neumí. Podporuje připojení ke kabelovým operátorům s rozhraním typu Ethernet, umí i protokol PPPoE atd., ale nikoliv ADSL. Kontroloval jsem to na webu výrobce. Pokud u routeru vysloveně není uvedeno ADSL, tak máte smůlu.

    Řešení jste nalezl sám. Mezi vámi zakoupeným novým routerem a splitterem (rozbočovačem telefonní linky) od poskytovatele musíte vřadit nějaký prvek, který vám z ADSL udělá pravý Ethernet. Měl by to být, jak píšete, ADSL modem nebo router s ADSL podporou. Ethernetový kabel pak připojíte do routeru TP-Link. V této funkci vám, jak uvádíte, slouží starý Zyxel.

    Smůla č. 2 je, že ADSL prvky jsou poměrně drahé, je v nich malý výběr ve srovnání s běžnými domácími routery a lepší už to nebude. ADSL jako zastaralé a velmi pomalé rozhraní je na ústupu. Koupíte-li si jakýkoliv prvek, co umí ADSL, zaplatíte za něj srovnatelnou částku, s tím, co jste dal za váš nový TP-Link. Podívejte se např. na http://www.czc.cz...
    nebo k jinému dodavateli.

    Jestli můžete, vraťte váš router a kupte jiný, podobný, s podporou ADSL. Pozor na přenesení všech údajů týkajících se nastavení ADSL ze starého routeru do nového, není to úplně jednoduché, stačí chybička nebo zapomenutý parametr a nepřipojíte se ani tak.

    Další možnost je ponechat obě zařízení. Zyxelu vypnout Wi-Fi, použít ho vysloveně jako ADSL modem a za ním mít TP-Link. Jestli ale váš hlavní záměr byl zbavit se Zyxelu, s nímž jste měl potíže, touto variantou si nepomůžete.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena.

Autor otázky byl spokojen s obdrženou odpovědí, proto je otázka uzavřena a nelze na ni dále reagovat. Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.