Poradna TP-Link TL-WR1043ND

Autor: | Vloženo: 09.11.2014 000 22:19 | Témata: Poradna TP-Link TL-WR1043ND

Je zapotřebí ovladač tiskárny ?

Dobrý den uvažuji o koupi tohoto wifi routeru ale měl bych ještě menší dotaz je třeba do počítače, ze kterého chci tisknout po připojení tiskárny k routeru instalovat ovladače k tiskárně ? (myšleno z cd nebo stažení z internetu) a nebo se jen připojím na danou tiskárnu přes síť a netřeba již nic instalovat ?

  • Teshiro

    Teshiro

    9. listopadu 2014

    Stačí se připojit na tiskárnu tím si počítač stáhne potřebné ovladače.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne
  • netbat

    netbat

    9. listopadu 2014

    To poznáte při softwarovém přidávání tiskárny do počítače. Před tím už ale musíte mít nastavený printserver. Podle mého názoru je nějaký ovladač třeba vždy. Někdy PC použije sám nějaký základní ovladač, který je součástí Windows. (Linuxové PC používají CUPS a i tam se ovladač instaluje.)
    Formát dat posílaných z PC do tiskárny je totiž závislý na typu tiskárny a druhu a verzi jejího jazyka (PCL, PS apod.) a proto PC musí vědět, s kým se na druhé straně baví, kdo data od něj bude zpracovávat a tisknout. Printserver při připojení nové tiskárny k PC obvykle bude vystupovat v roli prostředníka i co se týká ovladačů. Umí poslat do PC vhodný ovladač z těch, co má v sobě. To proběhne při zřizování nové tiskárny v PC na pozadí, případně si OS Windows najde vhodný ovladač sám (Windows Update nebo lokálně) a použije ho. Uživatel pak má dojem, že ovladač nebyl třeba.

    Shrnutí: Možná nebudete muset ovladač nahrávat do PC, ale tiskárnu budete nejprve softwarově zřizovat v printserveru a tam to po vás ovladač skoro určitě bude chtít. A někdy dokonce ne jeden, velké printservery mají ke každé tiskárně celou baterii ovladačů pro různé operační systémy, dokonce ve dvou sadách - pro 32 i 64 bitové OS. To ale asi nebude váš případ.

    Instalace ovladačů má v poslední době své kouzlo. Jsou sice snadno k nalezení na stránkách výrobce tiskárny, ale čím dál častěji to bývají velké EXE soubory, které jsou pro printserver ve výchozí podobě naprosto nepoužitelné. Pak nezbude než je pomocí vhodného programu (7zip apod.) "rozpárat", naštěstí je to snadné, ze získané adresářové struktury vykuchat opravdu jen samotné ovladače (adresář s INF souborem a dalšími soubory z INF odkazované) a ty pak předhodit serveru k instalaci.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.