Poradna Access pointy a routery


Autor: | Vloženo: 25.10.2013 000 20:57 | Témata: Poradna Access pointy a routery

Koupě

Chci si koupit wi-fi router do bytu. Na jaké údaje se mám koukat? A jaké by měli být hodnoty? Stačil by TP - LINK TL - WR741ND ?

  • netbat

    netbat

    12. ledna 2014

    Záleží na situaci. Od koho máte připojení?

    Varianta A)
    Jestli máte O2 nebo někoho jiného přes telefonní linku, používáte ADSL. Pak se musíte rozhodnout, jestli si ADSL krabičku od poskytovatele ponecháte nebo ji nahradíte vámi zakoupeným jiným prvkem, který bude současně jak ADSL routerem tak i Wi-Fi přístupovým bodem (AP).
    Skoro všichni poskytovatelé ADSL už mají ADSL router i s bezdrátem v sobě, pak nemusíte nic kupovat a stačí Wi-Fi síť jen zapnout ve vašem prvku, co máte doma. Uděláte to podle návodu na webu nebo se poradíte s podporou od poskytovatele.
    Viz též odpověď https://access-pointy.heureka.cz...

    Varianta B)
    Máte pevné kabelové připojení od kabelové televize nebo jiného poskytovatele. Máte drátový router bez Wi-Fi a potřebujete si koupit Wi-Fi AP nebo Wi-Fi router (router umí totéž co AP a ještě umí routovat, když je třeba). Cenový rozdíl je nepatrný.

    Kupte si obyčejný Wi-Fi router, např. vámi uvedený typ, a připojte ho za vaši krabičku, kterou už máte od poskytovatele.
    Je-li tou krabičkou od poskytovatele kabelový modem UPC, pak ji musíte ponechat.
    Je-li to "drátový" router, můžete ho nahradit vaším novým routerem a budete mít vše v jednom a ještě ušetříte pár korun za elektřinu.

    Zásady pro výběr:
    Raději Wi-Fi router než Wi-Fi přístupový bod (access point, AP), router je univerzálnější.
    Čím více antén, tím lépe, pokud vám záleží na rychlosti mezi vašimi bezdrátově připojenými počítači navzájem. (Ale některé routery mají antény skryté v sobě a jen vypadají, že jsou úplně bez antén.)
    Každý router má označení druhu bezdrátového provozu, který umí. Příklad: 802.11abgn (jinak zapsáno 802.11a/b/g/n). Čím více písmenek, tím lépe.
    V případě B), jak jsem psal výše, je zbytečné kupovat router s označením ADSL. Nepřinese vám to nic navíc.

    Nejstručnější odpověď:
    Ano.
    :-)

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.